Ahad, 17 November 2013

Mini Cooper Hadiah 5A

                                 


Assalammualaikum Cah.....

Baru nak hapdet kisah adik 5A dapat mini cooper ni. Pelbagai maklumbalas positif dan negatif yang atok terimo dari kengkawan pesbok yang bajet suci murni muka berseri-seri mengomen kisah adik nih. Mulo-mulo atok tak nak amik kisah sangatlah kan. Bukan isu besau pun kalau dapat 5A dapat mini cooper. Dah sah-sah bapak dia kaya. So, who care dia nak belikan mini cooper ke, jet pejuang ke, kapal selam ke? Ko jeles kannn...

Yessss......Atok akui adalah tak logik bagi hadiah keto untuk budak yang masih berumur 12 tahun. Tapi jiko di pandang balik dari sudut positif, mungkin bukan budak 5A ni akan simpan keto tu lagi 4 tahun sampai dio layak mengambil lesen memandu. Ataupun dio akan beri hak pemanduan kepado omaknya sementara nak mencecah umur 16 tahun tu. Well, who know?. Ataupun yang mengupload dan share gambar ni kat dunia digital mungkin sekali orang yang dengki dan busuk hati dengan hadiah yang adik ni dapat. Pastu dia tabur kat 1 dunia kata ayah budak ni show off. Kann. Ko jelessss kann.

Hello Ecah, atok ado gak membaca sedikit kisah jutawan ayam ni. Pak cik ni dulu seorang anak kepada sebuah keluarga yang susah dah hanya mempunyai pendidikan setakat SPM. UPSR ayah kepada adik ni dulu 4D 1E. Atok ulang taip, 4D 1E. Mesti kito dah pandai-pandai menilik yang anak ni salah satu sampah masyarakat kan. Anak yang golap maso dopan. Anak yang layak duduk bawah kelapa sawit sambil hidu gam cucuk dadah kat lengan. Tapi kito silap, yang tentukan rezeki seseorang kat Atas nun. Tuhan yang Esa.

Tak salah kalau pak cik ni berkongsi kegembiraan dengan menghadiahkan anaknya sebuah kereta mini cooper. Dia mampu kan. So what?...Kalau ko nak hadiahkan anak ko kapal persiaran Titanic, ko keje lah kuat. Bangun seawal pagi jam 4 pagi. Sembelih ayam. Bergelumang dengan bau taik ayam. Balik malam. Ko nak? 

Tuhan ni adil. Kalau dio kato Kun Faya Kun, jadilah!, maka jadilah ia. Tak kiralah kalau ko ada master dalam perhutanan ke, PHD ke, Ijazah Sarjana Andaman & Solekan ka, tapi kalau ko tunggu rezeki datang kat ko x jalan jugak. Sekarang ni hidup sangat mencabar. Tak usaha tak dapat. Bukan dok rumah goyang kaki tunggu rezeki tu datang bergolek kat kaki ko.

Yang ni atok terjumpo orang komen kat pesbok pasal adik mini cooper ni.
 " Alah, jual ayam je pun. Aku belajar sampai degree gred 41, jadi pegawai  hanya mampu pakai Myvi. Gile nak menunjuk bapak dia ni "

Kalau ko fikir pakcik ni berlagak, post gambar anak dia ngan mini cooper, ko pun boleh dikira berlagak jugak. Ada degree gred 41 konon.....ko nak hina dia jual ayam kenapa. Ntah2 keje dia lagi mulia dari ko yang mana punch card pagi pastu hilang, pukul 5 dah nampak balik tercacak dopan mesin punch card nak balik. Di mana keberkatan bekojo? Tanya diri soal hati kenapa hanya pakai Myvi.

*Sila betulkan hati kita semula. Banyak perkara yang kita belajar daripada isu 5A mini cooper ni. Tak usah kita menilai seseorang dengan kelayakan akademiknya. Tak usah kita mendengki dengan kejayaan orang lain. Dia bekerja kuat, so dia dapat. Kalau kita nak macam tu, sila berkerja kuat moga mendapat rezeki berlipat. 

Well mungkin sekelumit teguran dari atok yang masih kurang pengalaman kepada si Jutawan. Eloklah di ajar anak membesar dengan erti kesusahan dan bukannya kemewahan, kelak si anak akan tahu menghargai apa erti kehidupan. 

Isu 5A mini cooper. Banyak kita belajar kan?

Sekian.

Sabtu, 9 November 2013

Abang Cium Saya, Saya Cium Abang

Assalammualaikum warga negara sedonia sekalian.....

*macam la 1 donia baca blog ko atok.

Di sini atok nak mintak hampun dari hujung rambut (lelaki) @ hujung tudung Fareeda (pompuan), sehinggalah ke hojong kasut jimmy choo masing2 sobab dah lamo tak menghapdet blog. Atok sangat-sangat lah sibuk semonjak setahun duo ni. Eh? Atok cubo mencuri sedikit maso atok untuk meluangkan sedikit coretan kisah peribadi atok untuk dikongsikan dongan Ecah sekalian. Gitew....... Ko hengat ko Izzuee Islam?

Yang sebona eh, atok tergerak sikit nak berkungsi kisah yang atok nampak kat pesbok baru-baru ni. Atok percayo 99.9% dari korang dah tonton video pendek tu kan? (macam iklan sabun pencuci lak kan).
Al-kisah si pasangan romantik yang atok tak pasti dah sah atau belum kawen; bergomol dengan selamba berciom pipi di soping mall katakau. Si jantan jongos kurus keding ibarat tiang lampu kat highway PLUS mengomelkan molotnya dan si tino bertudung bawal ittew menadah pipinya yg banyak jerawat tu. Euwwww bitch...please......*mata ke atas.

Awak tu orang melayu. Agama awak tu Islam. Yeahhh...maybe ko dah kawen so ko boleh ciom2 bagai. Hader aku kisah ko dah kawen ke belom? Yang penting ko berkelakuan sumbang dikhalayak ramai. Kalau dah kawen sekalipun (kalau), tak perlulah nak berciom molot di soping mall ittew. Ramai hanak-hanak sekolah rendah yang kebetulan tengok kelakuan ko tu, akan meniru aksi terlampau tu tau. So no wonder pet lah sekarang ni kalau ada kes budak sekolah rendah rogol nenek 90 tahun. Ko jangan tekejut hokey. Sebab perlakuan sumbang tu dah ado di mano2. Nak2 sekarang ni anak-anak kito dah didedahkan dengan ipad, ipod, tripod segala. Senang nak access benda2 camnih.

Atok tak kato atok baik bak bidadari hokey....errr....bidadara. Tapi sekurang-kurangnya seingat atok yang ponah menjadi remaja satu maso dulu, nak pandang pompuan pun aku takut tau!....Kalau kat sekolah tu nak pegi kantin jalan tunduk pandang lantai katako. Huntung-huntung jumpa senior pompuan dok usha aku atas bawah sebab muka jambu batu, aku pandang lantai sampai kuih koci aku jatuh kat bawah.

So adek2 ku yang disayangi sekalian. Sayangilah maruah, jagalah air muka mak bapak kita. Remaja memang seronok. Masa tu lah kita nak pulun kenangan indah untuk dikenang apabila dewasa nanti. Alam remaja sekali je, silap langkah selama-lamanya merana. Oleh itu, mari kita berubah dari tak baik kepada baik....dari baik kepada lagi baik........sekian, assalammualaikum warahmatullah hiwabarokatuh......

*nota kaki : daripada ko mencium pipi jantan jongos tu, baik ko cium pipi BAB 1.....atleast dapat gak samak.