Rabu, 23 Januari 2013

Perkara Paling Memalukan Tahun 2013!

Haa....Ini boto-boto memalukan atok untuk tahun 2013 everrrr.....everrrr....everrrrrrr.....*whatever la tok....


Tanggal 21 hb 1 2013 yang lalu bersamaan hari slasa. Atok poie mydin Ayer Keroh untuk menukarkan card reader cf nih. Ko tahu tak apa card reader cf tuh. Ala, pembaco kad kamera. Atok nak pindah gambar dalam laptop. Sobab malam sebolum eh tu, atok cubo nak transfer kan gambar dari kamera ko komputar tapi tak berjayo. Selidik punyo selidik rupo-rupo eh salah satu rod card reader tu dah bengkok.

Harus lah atok nak menukarkan yang baru kern. Baru guno dah rosak. Ko gile beli barang mahal-mahal pastu tak berfongsi, pastu ko senyap. Atok tak. Atok kalau barang tu tak elok, atok sanggup buek apo sajo untuk dapekkan hak atok balik macam kes ni dulu kan. Haa jaga-jaga. Ko nampak je haku macam mr bean. Tapi.....haa...so atok poie lah balik mydin tu nak tukar yang baru.

Atok pun faking lah bobot kat tempat paking. Ofcoz tempat parking. Takkan aku nak paking kat depan pintu mydin tu kern. Mamposs atok kena bedal kat hakak guard tuh nanti. So, atok pun terus berjalan dengan pantas ke kedai yang dimaksudkan. 

Cakap punyo cakap, pehtu apek tu gantikan yang baru. Dio takut atok mengamuk lettew. Malas nak melayan aku, pastu terus dia gantikan yang baru. Hello....bukan salah atok okey. Atok ada hak untuk dapatkan barang yang elok kan. Bayar dah ler mahai. RM19!. Errr.......mahai la gak tu kan. Lepas jugak ko beli set beger bakar double perisa blackpaper. Kan. Haa...even rm19, itu pun duit tau.

Pastu atok terus cabot dari kedai tu. Takut apek tu berubah fikiran kan. Terus lajukan catwalk. Pastu sampai kat tempat parking tadi, atok terus tekan alarm bobot. 

Tettt! Tetttt!...., .bebunyik!

Pastu dengan gaya golongan artis gred A nya, atok terus membuka pintu bobot.
Tak boleh!

Atok tekan lagi alarm.

Tettt..., bunyi sekali jek..mean dio lock lah kan...atok ado dongar bunyi alarm tu sayup-sayup tapi kenapo pintu tak boleh bukak. Atok dah syak. Mesti ado orang nak perdajal kan haku ken. Tak puas hati dengan haku. Pastu dio kondem bobot atok.

Aishhh, dah pikir negatip. Tak bagus. Pastu tibo-tibo atok baru terperasan kat dashboard keto tu ado macam cawan perhiasan tu kan. Eh. sojak bilo lak den lotak cawan ateh tu pun den tak tahu. Kaler pink lak teww. Rupo-rupo eh.....salah keto!!!!

Bobot betul-betul ado selangkau dari keto tu. Atok automatik buek bodoh sambil bersiul betulkan rambut yang mengerbang macam bulu landak pehtu terus jalan ke arah bobot. Tengok kiri, tengok kanan. Takdo orang. Kus semangat. Naseb baik takdo orang. Tapi!!!

Bilo atok toleh ke belakang, sekumpulan mak jemah sedang ketawakan hatok!





TIDAKKKKKKKKKKK!




Isnin, 21 Januari 2013

Etika Di Meja Makan

Assalammualaikum,


Jemahat minggu lopeh, atok dan beberapo kawan opis tolah dipilih untuk terlibat dalam kursus etika di mejo makan di Kolej Komuniti Bukit Beruang, Melaka. Haaa kan. Macam tak beretika pulek haku ni kan. Takdolah, atok gurau yo (ghisau budak opis memegahti entry nih). Memang atok ado mintak kursus etika dan protokol ni pun tahun lopeh. Tup tup tahun ni namo naik. Syukran.

Sebona eh, ini kali pertamo atok menghodirkan diri untuk kursus etika di mejo makan ni. Yolah, selain mencukupkan kursus setahun minimum 7 hari, dapeklah jugak atok tahu serba sedikit etika maso kat mejo makan ni kan. Bolehlah atok feeling golongan atasan ala-ala bangsawan inggeris kannn. Walhal.....lidah belacan ko kan tok!..puihhh.

Haa, ado beberapa tips dan ilmu yang atok nak kongsikan dongan Ecah. Antaronya kat bahagian napkin yang atas mejo tu. Kadang-kadang diorang bentuk napkin bontuk piramid, kadang-kadang bontuk bungo, kadang-kadang bontuk bangunan...Haaa, napkin ni kegunaan eh bukan untuk perhiasan mejo do. Napkin tu kegunaan eh untuk dilotakkan di poho Ecah. Kot Ecah feeling budak kecik baby bawah 3 bulan, bulihlah sangkutkan kat leher. Tapi kebiasoannyo, napkin ni akan dilotakkan di atas peha untuk elakkan makanan terjatuh ateh poho. Kok tangan orang lain yang 'jatuh' ke poho maso nak makan tu, bulih lah di cucuk tangan tu kai garpu.

Selain tu, takdo pantang larang nak gunokan sudu sebolah kiri atau kanan. Bagi yang biaso tu, selalu eh garpu kito pogang pakai tangan kiri kan. Haaa..bagi yang kidal, biaso eh pakai garpu tangan kanan. Jangan pulek ekau p sembur orang yang guna garpu sebolah kanan. Tak golongan atasan koba eh. Jangan di togor. So, takdo salah eh do guno sebolah mano hokey. Gunokan pisau, sudu sup, sudu, garpu mengikut situasi yang sesuai ek. Jangan pulek ko makan sup menggunokan garpu. Memang ko ni waris-waris puak Amazon Selatan.

Haa...ni lagi satu tips dan yang terakhir yang sompek atok kongsikan dongan Ecah. Kalau nak kiro bil, jangan di suwit suwit waiter tu macam panggil tikus!..marah orang kalau panggil camtuh. Kok panggil orang tino yang feeling hot suwit-suwit tak po. Sobab dio tikuih. Eh. Tapi tak sumo la ore tino camtuh yang suko di suwit-suwit yo. Kok mano ore tino yang suko kono suwit kak ore jate tu, tu tak dapeklah den nak koba an. So, kalau nak kiro bil, panggil waiter dongan melambai sambil cakap excuse me/adik/waiter, pastu buek isyarat macam tokan kalkulator.

Banyak bonar lagi tips dan etika di mejo makan ni. Kadang-kadang bilo difikirkan balik, menyusahkan lagi ado lah kan. Mano jonih orang yang pelahap di mejo makan tu, tak dipedulik eh do etika bagai nih. Tapi kan, selopeh atok hadiri kursus ni, barulah atok tahu serba sedikit pasal etika di mejo makan ni. Banyak yang atok tak tahu ghupo eh.

Tapi kan, yang elok eh bagi kito orang Islam nih, molek sangatlah kalau kito ikut sunnah Nabi Muhammad kito. Makan sebolum konyang, berhonti sebolum lapar. Kunyah perlahan-lahan dan lamo. Makan buah dulu sebolum makanan berat. Capai makanan yang paling dokek dulu. Dan....gunokanlah kelebihan yang Allah dah cipto limo jari kito ni yang fleksibel boleh jadi sudu dan garpu semulojadi nih, makan dongan menggunakan tangan......Itu lobih bertetika kan.

Wasalam.....

Selasa, 15 Januari 2013

Listen, Listen, Let Me Speak

Haa kateko. Sudah menjadi fenomena di alam cyber kekdahnyo. Sapo yang tak tahu lagi tagline "listen, listen, listen, listen, listen" yang panas ni, bulihlah pergi kat youtube, taip miss bavani. Haaa katenyer. Awal-awal lagi atok nak bagitahu Ecah, atok tak memihak mano-mano parti politik hokey. Atok bonci politik yang kotor sekarang. Biarlah hundi atok ittew rahsio. Semuo punyo undi pun rahsio kan. Masing-masing ado hak nak mengundi mano yang terbaik bagi pendapat mereko. So, jangan pertikaikan! Atok natural atas pagar. Masa nak hundi nanti, baru tergerak nak hundi mano setelah mengkaji baik buruk duo pihak.

Yang menjadi persoalannya kat sini, atok percayo ramai yang tak puas hati dengan si moderator nih, Saripah ni. Sebonar eh, bagi pendapat peribadi atok, duo-duo bersalah. Yang si Bavani ni, maso diberi maso untuk bertanya, tak nak pulek bertanya. Bilo majlis nak tutup, baru dio nak bertanyo. Gatal kern.

Tapi tak boleh salahkan dio jugak. Pasalnya, si Kak Pah ni patut eh lebih matang dan bersikap profesional. Dio kan "digri holder" dan dongar cito memegang jawatan ponting dalam sebuah badan NGO. Dio kan lebih tuo dari Bavani. Dio kono kawal keadaan. Ni atok tengok, dio sendiri pulak yang macam tak terkawal. Kann. Sibuk-sibuk cito pasal ikan jerung segala. Masalah lembu, kambing kena siat. Masalah kucing kena sepak. Masalah anak hekan...eh. Apa kes kak pah??
Pasni, ko nak kutuk atok ke, kutuklah. Atok peduli hape. Ini hak atok bersuara kan. Awal-awal lagi atok dah mention, atok tak berpihak mano-mano parti. Dan atok bukannya berpihak kat mano-mano kaum! Lagipun, diorang takdo mention pun parti PAS ka, DAP ka, BN ka, PKR ka, MCA ka....kann...Xdo kan. So, jangan kaitkan entry atok ni dongan politik dan perkauman. Awas! Sapo kaitkan, aku sunat sekor-sekor.

Yang si Bavani ni pertikaikan, isu pendidikan percumo. Pasal kebajikan dio sebagai seorang pelajar jugek kann. Yang si Kak Pah ni nak menghangin apesal. Orang tu tongah beri pendapat, yang ko tarik mikrofon dah kenapo?...tindakan biadap namo eh tu Kak Pah. Sekurang-kurangnya, kalau Kak Pah sedang mengejar masa sebab tak cukup masa....cakap elok-elok. Excuse me  miss, the time is running out. Kita tak ada masa lagi. Nanti kita jumpa, bincang di luar ya. Kan bagus camtu. Lobih profesional. Kann?

Pastu ko nak bertumbuk kat belakang, lain cerita kann. Orang tak nampak. Kann.

Kak Pah ni presiden apo ntah, atok lupo. Tapi macam melindungi hak wanitalah. Abis tu si Bavani ni spesis hapo? bapok??.....dio pun wanita. Patutnya kak Pah tak patut malukan pelajar ini di hadapan 3000++ orang pelajar yang lain. Kalau atoklah kan, dimalukan di hadapan 30 orang pun dah nanges tau. Tapi atok respect kat minah ni. Dio sikit pun tak nangis. Cumo dio bertindak melindungi diri dengan keluar dari dewan tu. You go girl. Eh speaking lak.

So, kesimpulannya...lepas ni jangan pulek ada hero atau heroin yang nak tunjuk lagak tak kena tempat. Kono ikut situasi ok. Kena hormati majlis. Kalau ado maso untuk bertanyo tu, haa ko tanyo lah puas-puas. DANNN!...Janganlah ada lagi spesis seperti Kak Pah ni. Malanglah suaminya. Nampak macam diktator. Nak orang dengar cakap dio. Bak kato tagline dio, listen, listen, listen,listen, let me speak



Bitch....if u want somebody to respect u, please respect others first...okey???...they are University student, NOT budak tadika yang boleh kau tunjuk jari telunjuk kau sambil cakap "listen,listen,listen,listen...that we call it as rude!.............cau cin cau......


Isu panasssss...............kompem haku kena sembur sat lagi

Isnin, 14 Januari 2013

Slip Tongque

Assalammualaikum...


Haaa.....mimpi ngeri berbahaso inggeris lak haku pepagi ni kern. Ecah tahu tak apo ittew slip tongue?....Haishh...ko memang....yang ko tahu slip gaji je kernn...mentang-mentang dah tengah bolan nih...terasa lambek lak nak dapek gaji kernn...Haku ler tu....opss gang nam style!

Haa...atok nak mai cito kat korang nih. Ecah ponah tak mengalami situasi di mano lidah tersasul semaso bercakap?..Atok dah banyak kali hokey....Atok tak tahu lah samahado lidah haku ni terlebih lembut dari tulang, atau pun memang lidah biawak...erk. Situasi ni selalu eh berlaku disobabkan kito bercakap terlalu laju. Ataupun kito terpikir benda lain, tapi mulut nak bercakap lain. Kernn.

Semalam, atok poie mall boli makanan kucing. Ko mampu semata-mata poie mall beli wiskes semata??...Haa...pastu kan, lepas yo atok amik wiskes tu atok terus bayar lah kan. Beratur kat kaunter express bawah 8 items walhal ado yang kurang kesedaran sivik barang setroli pun nak beratur jugek kat kaunter tu. Last-last dah sampai kat cashier kena halau. Hamek ko.

Maso nak bayar tu, atok tertinggallah wiskes tu. Pastu cashier tu panggil atok. Atok malu nak cito. Ko tengoklah sendiri status di bawah ini seperti berikut ;-






"thanks kasih kateko"




Itu satu kes....Baru-baru ni staf kat opis atok tersasul nyebut penyokong. Dio nak kato camni

"ok, ada apa-apa cadangan?.....siapa pencadang, dan sapa pencokong???"





PENCOKONG!!!













pengsan!!



Maso atok sekolah dulu, bukan nak cakap hapo la kan. Kebanyakan cikgu ramai yang tersasul cenggini. Kadang-kadang nak cakap  kelas tercakap kelis....kadang-kadang nak cakap menggadai tercakap menggada....Haa gitu kateko....Ecah ponah alami tak slip tonque ni?...apo perkataan yang tersyiasyul ittew?...meh kongsi bersamo.





Jumaat, 11 Januari 2013

Jadi Model Kelas Atasan

Wah gitoo kateko tok. Model kelasss hatasan lah sangggat kan. Walhal muka habang-habang buruh binaan.  Ada hati nak jadi model. Sokor alhamdulillah rezeki awal tahun 2013, atok telah berjayo mendapatkan projek shoot product untuk satu butik nih. Produk baju lew hape lagi. Dah namo eh butik. Tak kan lak butik jual ikan pulek. Kernn. Gito kekdahnya.

Satu butik ni telah memborikan kepercayaan pado atok dan team untuk shoot gambar-gambar koleksi bajunya. Butik ni nak buek promosi bosar-bosaran melalui medium internet, macam blog kito ni lah kan. Jujur eh, atok memang tak hado pengalaman lagi shoot produk. Cumo sebolum ni, atok familiar dongan bidang jurufoto perkahwinan, pertunangan, pre wedding, post wedding, potrait, landskap, cukur jambul, khatam Al-Quran, birthday dan terbaru newborn shoot. Bolum ponah shoot produk lagi. Tapi shoot produk ni ala-ala macam newborn shoot jugak. So, atok pratikkan pengalaman tu kek situ.

So, sehari sebolum hari bersejarah tu, atok dan kawan atok ni tadi try error main white studio kat rumah atok. Pakai set lighting yang atok dah boli tahun lopeh. Dan kertas kanvas kaler putih. Pastu atok pun shoot. Dan hasilnya.............




















wah gitooo...tak cukup kain kateko jah....




posing dongan kucing kekdahnya...


Atok dah risau dah ni. Apo yang atok perasan berdasarkan contoh kedua sampel di atas, jelas kelihatan tema white studio tu masih tak bertepatan. Masih lagi tak ado umphhh. Background kat belakang tu masih lagi kelabu.

Pastu, keesokannya atok terus buat research kateko. Belajar balik, di mana posisi lighting yang betul. Dan jarak sepatutnya antara subjek dengan kamera dan background. Kann. Dan, malamnya atok dan kawan tadi terus ke butik dan setting up peralatan ikut research atok siang tadi. Dan hasilnya.....
























Amacam?....ok tak?.....kalau Ecah nak order baju ni, nanti blog owner butik tu dah siap, atok akan war warkan ek....Sekarang ni pun, dio dalam peringkat setting up balik sumo produk-produk eh. Oklah, atok dan ngantuk sangat. Dari pukul 8 pagi bekojo sampai pukul 5 potang. Pastu sambung dari pukul 6 potang sampai pukul 10 malam. Demi mencari sesuap nasi uolsss. K papaiii....


p/s : Bagi Ecah yang tak tahu lagi tu, selain blogger suam suam suku hidup segan mati tak mahu, atok jugak adalah jurufoto sambilan atau bahaso omputeh eh freelance photographer. Nanti senang2, Ecah singgahlah dan LIKE lah kat page photography atok tu ek di www.facebook.com/sweet.apple.photo
Tak like, tak mau kawan!



Rabu, 9 Januari 2013

Rentetan AJL ke 27

Gitew kan. Rentetan kateko. Ntah sapa yang merentet tu. Okeh bebeh! Assalammualaikum dan selamat pagi! Selamat tahun baru! Salam 1 Malaysia! Melaka maju negeriku sayang! Eh!


Okeh, di pagi buta yang tak berapa nak buta nih....atok ado dapek satu gambar berprofil tinggi kateko. Gambar yang pasti meruntun hati sanubari sesiapo yang menatapnya sat lagi. Terlobih dahulu atok nak tanyo korang, korang berpuas hati tak dongan penganjuran AJL ke 27 tahun ni?

Kalo ko tanya atok, secara jujurnya persembahan ni adalah yang terbaik sekali cara persembahannya walaupun kebanyakan lagu-lagu yang layak di peringkat akhir ni atok tak pernah dongar pun. Ek. Osah keturunan puak amazon haku ni kenn.

Pembukaan acara oleh penyanyi yang masih lagi mantop suaranya iaitu hakak Misa Oma. Atok suka dia nih. Suaranya tajam dan jelas an. Tapi atok tak berapo berkonan tang terkinja-kinja tu. Baidewai nyanyiannya membuatkan semua bulu meremang. Kateko. Diikuti hakak zenna zen. Meletops ko kak. Walaupun dah nak masuk usia senja, tapi masih lagi bertenaga kekdahnya. Ala-ala kak Neta sarawak. Pastu suparman kita, habang Pezal Tahir. Wah mantappp!

Masuk lagu pertamo yang dipertandingkan, tetiba ada sekor hikan doyong. Atok ingatkan ikan dugong duyung pose anggun di atas batu. Ropa-ropanya Adira yang comel dan kiut menyanyikan lagu Ombak Rindu bersama Hafiz yang dah gondol rambutnya sebelah. Makin kacak this boy.

Yang lain-lain tu atok malas nak huraikan, sobab atok tak berapa nak ingat sangat persembahan mereka. Yelah, kejap mata haku ke peti telebisen, kejap ke henset melayan twitter yang berkoyan-koyan masuk. Gitoo kan. Ngalahkan artis zimbabwe katenyer. Tak gitu Cik Bintang?

Ni atok tertarik dengan persembahan juara AJL kali ke27 nih. Mr Aizat Amdan. Wah Aizat, ala-ala penyanyi potato aribba dah atok tengok. Kacak dan nampak matang bermisai. Melayu sejati sangggat. Pastu muziknya yang ala-ala zaman dinasor dulu, seakan diubah sikit menjadi ala-ala Eropah. Wah...atok layan sangat. Dongan memegang secawan kupi, dah boleh digelar sebagai Juara. Tak payah ko nak bawak rombongan 1 kampung bagai nak berjoget atas pentas tuh. Cukup sekadar secawan kupi.

Tapi semalam atok terkejut jap. Apesal ropa si Aizat Amdin, pelantun juara AJL ke 27 ni nampak lain??



















Yunazat Zarai
Sapolah punyo kojo ni. Jahatt ko kan.....

Ahad, 6 Januari 2013

Keputusan Anugerah Juara Lagu Ke 27

Sebanyak 12 buah lagu telah berjaya menempatkan diri dalam pertandingan akhir juara lagu ke 27 yang dipertandingkan pada 6 Januari tahun 2013 pada kali ini. Lagu-lagu tersebut terdiri daripada ;


  1. Idola - Azlan & The Typewritter
  2. Pelangi Senja - Stacy
  3. Terukir Di Bintang - Yuna
  4. Anak Kampung - Jimmy Palikat & One Nation Emcee
  5. Ombak Rindu - Hafiz & Adira
  6. Tanpamu - Amir Jahari
  7. Lagu - Bedroom Santuary
  8. Teman Pengganti - Black & RJ
  9. Ku Akui - Hafiz
  10. Simetri - Hazama & Amy Search
  11. Andai Ku Bercinta Lagi - Mojo
  12. Patah Seribu - Shila Amzah
Juri yang terlibat pada AJL ke 27 kali ini terdiri daripada Azmeer, Datuk Ramli MS, Edrie Hashim, Helen Yap, Cat Farish, Damien Mikail Seet dan Kamarulzaman Taib. Berikut merupakan keputusan penuh Anugerah Juara Lagu ke 27.



Anugerah Persembahan Terbaik
# Teman Pengganti - Black & RJ

Vokal Terbaik
# Ku Akui - Hafiz

Tempat Ketiga AJL 27
#Ku Akui - Hafiz

Naib Juara AJL 27
# Idola - Azlan & The Typewritter

Juara AJL 27
# Terukir Di Bintang - Yuna (dinyanyikan oleh Aizat)

Tahniah kepada semua finalis AJL 27 dan yang menang!

Khamis, 3 Januari 2013

Atok Pemenang Teka Nombor Plat Kereta Blogger Terkenal di Malaysia!

Wah gitoo kan.

Alamak lupo pulak. Assalammualaikum Cah. Amacam tahun baru hari yang ketigo ni? So pa so gud? Klu so pa su gud alhamdulillah lah. Kalau so pa so ma, memang nak kono penampa ngan hatok. Tahun baru kernn. Pa ma pa ma di ambang tahun baru. Bolan 9 anak menetas. Ups. Jangan cari pasai. Atok x shukeeee.

Ok, abaikan mukadimah tu. Ni atok nak koba kat korang ni. Atok ado monang pertandingan miss unibes teka dan menang yang dianjurkan oleh blogger terkenal dan hensem di Malaysia. Siapakah ittew? Haa...tak lain tak bukan Abang EQ kita atau nama manjonya EqbalZack. Gito kan.

Abang Eq ado tulis kat status facebooknya aritu. Cuba teka, apa nombor plat kereta beliau?. Dio kasi clue. Dio pocah lobang 5 abjad dan huruf di hadapan. Cumo kito kono toko duo angko di belakang tu. Ko paham tak ni Cah?...Contoh eh camni. Abang Eq bagi clue no plat keto eh WWW41**. Ha, ko tekalah yang duo belakang tu. 

Yang haku ni pulek terlebih pandai, haku sebut angka dari awal sampey abis. Err...tak abislah. Atok sebut sampai soploh sajo. Contoh WWW4100, WWW4101, WWW4102......WWW4110. Pastu atok dah gibab lah kan. Sampai 10 angka terakhir sajok. Ko paham tak atok terangkan nih?...risau aku klu ko tak paham Cah. kang aku syok sensorang menulih kang.

Ok, akhirnya kebetulan atok dapek menoko salah satu dari nombor tu. WWW4104 (ni contoh nombor plat lah yo). Dari awal-awal lagi abang Eq ni dah mention. Satu peserta layak teka satu hurup sajo. Haku p tamak teka sampai soploh kan. Patutnya atok dah tak layak monang. Tapi nasib masih menyebolahi atok sobab dalam berpuluh-puluh orang yang toko tu, sorang pun tak dapek toko dongan topat. Atok yo dapek toko dongan topat. Magik kan. Haah magik. Ko teka sampai soploh kan tok?....puihhh

Haaa...inilah hadiah yang atok dapek dari pertandingan teka dan menang no plat abang Eq tu.







surat ini dilekatkan setem UK katanya...ko hadoo?







Haaa...ni surat iringan dari abang Eqbal Zack...kerlasss bang...siap ada cover letter lagik.....hik hik






Dan hadiahnya adalah....











TADAAAAAAAA!!!
haaa, ado keychain UPM, freeze button & batch button....hihi....comel kan...


So, atok apo laie...terus tepekkan freeze button tu ke peti es atok buek koleksi. Gitoo kan. Yang keychain tu atok gantung kat opis  :)
Abang Eq ni rajin buek giveaway. Kalo ko tak mau terlepas peluang, bolehlah terus skodeng dan follow blog the most famous blogger in Malaysia 2012 nih kat [SINI]. Papaiiii




p/s : Cah tolong atok. Atok ado perasan kenapolah takdop orang yang komen entry atok kan. Rupo-rupo eh diorang tulis kat conversation nuffnangX tu. Camno atok nak disable kan conversation nuffnangX tu? Sobab atok memang tak bulih buek singgah balas kat blog korang kalo ado conversation nuffanangX tu! Tolong yo....

Selasa, 1 Januari 2013

Azam Baru Apo2 Yolah 2013

Assalammualaikum,


Wah. Mesti mata ko berpinar-pinar kan melihat rumah baru atok nih. Langsir baru tukau, cat kaler merah, trade mark yang menikam jiwo rago, ada duo malaun kat header tu bajet hot. Hot kew?....Mesti ko terpinga-pinga kan. Dimana berado aku nih. Katenyer.

Pastu bayang kak milah, tok wan, anne & que, atok sumo dah takdo kan. Untuk tahun 2013 nih, atok nak stop dulu lah bawak watak-watak tu. Ado kelainan yang akan atok tampilkan nanti.

Haaa...pesli, atok nak hucap selamat menyambut tahun baru 2013. Untuk tahun 2013 nih, atok percayo masing-masing ado azam sendiri kan. Azam yang tahun lopeh pun tak terazam kan?...baik ngaku cepat!......
Aku lettew. Ok, takpo. Mano yang masih belum diperazamkan azam ittew, boleh lah carry forwad untuk tahun 2013 nih. Boleh gito?..Macam atok, untuk permulaan ni, antaro azam baru atok adolah ;

  1. Atok nak pastikan, hadiah yang pending untuk contest sapo nak kad rayo akan dilunaskan dalam bulan Januari ni jugek. Atok mintak mahap kat cucu2 yang monang aritu ternanti-nanti hadiah memasingkan. Tak naya kateko buatnya cucu-cucu aku yang menang tu buek post kat blog memasing mengatakan, "atok hot menipu contest tak kasi hadiah!"......masalahnya hot ke ko tok??
  2. Atok nak follow balik semuo cucu-cucu atok yang sudi memfollow kan diri dengan blog atok. Tapi dongan sarat. Saratnya, ecah kono ado link blog ecah. kalau tak ado link, acano atok nak follow balik? kan...?
  3. Atok nak share ngan ecah hadiah yang atok dapek dari blogger femes malaysia tahun 2012. Gitew. Sapekah ittew?. Nanti atok bagitau ek. Dah lamo atok dapek hadiah tu, tapi tak berkesempatan nak publish post pasal kemenangan atok tu.
  4. Atok nak reply balik komen-komen yang cucu atok tinggalkan sojak zaman dinasor dolu. Dah lamo atok tak buek singgah kunjung balas. atok akan singgah balas dan komen tau!. kekdahnya.
  5. Atok nak ghajin-ghajin kan diri menghapdet sekurang-kurang eh, tigo kali seminggu. Boleh camtu?. Kalau hari-hari atok hapdet setiap 3 jam, atok takut ko muntah belahak pulak nak membaco. Kan?

Haaa..itu antaro atok punyo azamlah tentang blog Apo2 Yolah ni. Entry akan datang, atok akan kongsikan pulak azam 2013 atok yang boto-boto.....so, Ecah punyo azam 2013 pulak camano?...ado yang nak kurus ko? nak gomok ko? nak lebar ko?..nak operet ko?...cer kongsi sikit.