Rabu, 28 Disember 2011

Homeless

Homeless. Apokah maknanya? Homeless adalah lesbian hidup bergelandangan tanpa perlindungan. Apokah maknanya bergelandangan? Haaa...Ecah carik sendiri dalam kamus dewan bahasa dan pustaka mukasurat 87! Tak jumpo gak cari dalam kamus dewan dan bahasa Uganda.

Sodar tak sodar, tengah syok kita terkangkang main Angry Bird kat umah tapi ado orang kat luar sana terkangkang menahan sejuk. Sodar tak sodar, tengah syok kita bedal mee tomyam kat umah tapi ado orang kat luar sana mengutip sisa sisa mee maggi kat tong sampah. Sodar tak sodar, tengah syok kita berbaring di atas tilam Bono tapi ado orang kat luar sana yang tido atas jalan tar yo.





Kito tido kat dilam Bono, tapi orang ni?


Macam manolah agak eh hidup diorang kan. Makan minum tak tentu. Tido tak seleso. Kesihatan terabai. Mandi ntah bila zamannya. Maso dirasakan bergerak teramat panjang. Untung kita tak jadi macam tu kan.

Dugaan dari Allah, atok diuji sepalit yo dari dugaan tu. Malam ni atok ditakdirkan jadi pengemis. Beg duit tinggal kat opis. Mato mengantuk tak cukup tido dalam maso yang samo perut melalak mintak diisi. Itu baru sikit dugaan tu. Tapi atok masih boleh tido di atas tilam tak berapa nak Bono sangatlah kan. Itupun sangat seksa menunggu pagi esok untuk mengisi perut yang kosong.

Pengajaran  hari ini adolah ;
1. Selalu lotak wallet dalam poket
2. Syukurlah dengan nikmat yang ada.

Selasa, 27 Disember 2011

Blog Apo2 Yolah Dah Cecah Sejuta Pelawat!!!

Assalammualaikum dan peace yo!,


Sokor ke hadrat Illahi di atas limpah kurniaNya dapatlah diberikan kesempatan dan kesihatan pado atok untuk terus berblog hampir duo tahun tak lamo laie. Dan atok amat bertuah kerano blog berlumut atok ni dah pun mencocah sejuta pelawat sojak diterbitkan!

Sesungguhnya tanpa Ecah, atok takkan berdiri di situasi sekarang. Sokongan padu dan tak berbolah bagi dari Ecah telah membuatkan atok terus merepek sehingga kini. Makno eh atok tak syok sendiri la kan. Walaupun atok sodar, jumlah pelawat yang singgah kat blog ni takdolah cocah beriban sehari, tapi atleast atok berbanggo walaupun yang datang tu cumo 10 orang cucu. Atleast ado orang nak baco blog ko kan daripado takdo. Ni yang nak nangih ni.

Oleh itu, atok nak "paste" kan nombor jumlah pelawat yang singgah kat teratak buruk atok ni sebagai kenang-kenangan di maso tuo sok....








Ini dia...


Kan. Tulah, tak cayo cakap atok.
Eh kojap!!!.......... mano "0" lagi satu????








Errr....emmm....ish....belum sejuta lagik........


Ayarkkkk!!!

Isnin, 26 Disember 2011

Wang Kertas Baru Malaysia Penyebab Rating Mencanak!!

Assalammualaikum dan peace yo!


Omaigot omaigot omaiiiiigottts...Udah hampir 2 tahun atok bergelumangan dalam arena blogging ni, akhirnya blog Apo2 Yolah berjayo mencapai trafik sehingga ***,*** pelawat! *mode hidong kembang diaktifkan.  Baru-baru ni jugak, atok ado khabarkan pado Ecah bahawasanya rating harian mencanak dua kali ganda! Sokor pada Illahi.

Tapi, bukannya atok was was ke apa kan, tapi atok nak cari punco apo yang menyobabkan trafik Apo2 Yolah naik berganda macam tu. Siasat punyo siasat, akhirnya atok berjayo mencari puncanya....



Nampak tak keyword yang atok lorek tu?
Bilo atok buek carian gugel, "wang kertas baru malaysia", blog Apo2 Yolah berado dikedudukan paling atas sekalik. 



Hai, cucu atok "Hok Seghoti" tu pun tersolit samo.
Pastu atok klik lah link tu kan. Seingat atok, atok bolum ponah buek entry pasal wang kertas baru malaysia 2012 tu lagi. Camnolah boleh tersosat kan. Atok tak pueh ati, atok terus selongkar entry lelamo dengan klik link carian gugel tu. Baco punyo baco, endingnya atok terkesima.  Dalam entry itu, wang kertas baru Malaysia yang dimaksudkan adalah bernilai......








Enam Hengget!!!
Atok mintak hampun kalau ado cucu den buek carian gugel nak research pasal duit baru untuk 2012 ni, tapi terkeluar pulak not 6 hengget ittew. Mahap yo!. Klik [SINI] untuk terus ke entry yang dimaksudkan.


Ahad, 25 Disember 2011

Cara Hidup Sihat

Tu dia. Aku rasa dah macam jadi ikon kementerian kesihatan pulak kan. Walhal layak muko ikon sabun brisss. Camnih, atok ni berat badan tak menentu. Kojap kombung, kojap kompuih. Bilo maso selera dinasor aku datang, time tu lah atok kombung. Bilo time selera aneroxia nervosa datang, time tu lah atok kompuih. Sobab tu dolu atok punyo stamina sikit. Lomau. Maleh bersukan. Mato lobam macam kono tumbuk. Asal balik kojo, kepalo terus panggil bantal.

Nah, sekarang nih atok dah ubah cara hidup. Atok dah ubah pemakanan yang sihat. Atok dah ubah rutin harian yang mengeluarkan peluh. Kadang-kadang orang diet ni pun susah jugak. Dulu atok ponah tak makan nasi sebulan. Masuk sebulan sehari berikutnya, atok nak pitam. Bibir pucat macam Kak Limah. Bila cek kat sepital, atok kekurangan zat. See, macam tu sekali kita seksa badan untuk kelihatan seksi. Masalahnya, seksi ker??

Now, atok ambil pemakanan yang seimbang macam piramid makanan kat bawah ni. Dolu-dolu atok cukup suko kalau soalan Biologi keluar macam natang kat bawah ni...


Atok wajib bersarapan sekurang-kurangnya roti atau quaker oat. Kat situ dah kasi kito tenago nuklear yang banyak. Kalau atok ambik sarapan berat, lunchnya atok skip. Kalau sarapan roti yo, atok makanlah nasi campur separuh nasi + sayur + ikan/ayam. Kat tompek kojo, atok bawak sebocong air masak yang 2 liter tu. Kojap-kojap terkoncing. Malamnya pulak atok cumo minum susu dan makan ringan-ringan selain dari nasik.

Pastu, atok ado jumpo satu website kesihatan ni. Dio ado kasi resepi makan malam. Kalau Ecah raso nak tambat selera suami, boleh yo cubo. Selain mencari kelainan, bulih jugak tambah skil memasak kita. Masalahnya, ada skill ke?? Upss..Orang koba, kalau nak tambat suami mestilah dengan masakan. Jangan pulak tambat suami kau dengan nasik kangkang. Berdoso tu. Kat website ni jugak, ado kalkulator berat jisim badan. Yang nih merangkumi tinggi, berat, umur, dan jantina. So, lagi jitu kan.


Kesimpulannya, atok kono work it out banyak lagi lopeh ni. Nak kono poie Gim!! Erk......Meh dapatkan banyak tips kesihatan, resepi sihat, kalkulator berat jisim dan banyak lagi kat website kesihatan dengan klik di [SINI]




Sabtu, 24 Disember 2011

Fakta Menarik

Makhluk yang boleh tersipu-sipu hanyalah manusia.





Jika kita memelihara ikan emas dalam ruangan yang gelap, warnanya akan berubah menjadi warna putih.




Wanita berkedip dua kali lebih banyak dari lelaki.




Orang yang menggunakan tangan kanan, kira-kira 9 tahun lebih panjang dari umur orang kidal.




Jika semua emas di dalam laut ditimbang, setiap manusia di dunia ini boleh mendapat emas 20kg seorang.

Jumaat, 23 Disember 2011

Cucu pilihan atok ke - 34

~SaLijOu~ : Cucu Pilihan Atok minggu lepas

Tahniah kepado ~SaLijOu~ kerano berjaya merangkul anugerah cucu pilihan atok ke-33 pado minggu lopeh. Baiklah, kita teruskan pencarian cucu yang hilang pado minggu ini. Status cucu pilihan atok ke-34 pada minggu ini telah disandang oleh...

Khamis, 22 Disember 2011

Pembaca Senyap???

Assalammualaikum dan peace yo!


Teringat lagi maso mulo-mulo atok melibatkan diri dalam industri blog. * motep guno perkataan industri?...Maso tu apa pun tak boleh. Apobondo nak tokan nih. Butang-butang unfamiliar. Atok buat mintak tolong kakak gugel cara-cara post blog, dan akhirnya atok berjayo mempublish entry sulung atok tanggal 5 Januari 2010. Dalam maso yang samo jugak atok ado pasang tracking number orang yang tongah online baco blog atok. Cam kat bawah nih...


In case nak kasik aku semangatlah kan....walhal...

Maso atok publish tu, tracking tu hanyo menunjukkan angka 1. Atok assume angka 1 tu, atoklah tu. Sendiri karang, sendiri baco. Sodih bilo dipikir-pikir an balik. Sampai sekarang pun entry sulung atok tu takdo sapo nak komen. Agak eh bulih muntah hijau nak membaco eh. Sungguh bosan.

Alhamdulillah, hampir 2 tahun berlalu. Kini kebanyakan entry yang atok post, pasti ado yang komen. Atok yakin, musti ado yang sudi membaco blog buruk berlumut atok ni. Tapi kan, atok baru perasan sejak seminggu ni blog apo2 yolah punyo rating mencanak naik. Kadang-kadang berganda dari kebiasaan!. Kalau sebolum ni suam-suam suku yo. Tapi baru je ni lagi naik.

Atok sodar, walaupun tak mencocah rating Hanis Zalikha atau Yuyu Zulaikha atau apo2 Zulaikha la yang beriban-riban sehari tu, tapi atok terkejut la kan. 2 hari ni, rating naik duo kali gando dari kebiasaan. Tak perlulah atok kasitahu bapo. Tapi atok kompius. Atok nak tanyo Ecah, sapo yang sudi masuk baco blog huduh ni sejak seminggu ni? Atok raso musti silent reader. Atau ada blog yang buek entry khas pasal blog atok memperkenalkan di mata donia. Tapi blog mana tu? 

Walau siapo pun Ecah, blog mana sekalipun yang buat liputan pasal blog Apo2 Yolah ni, atok nak menyusun jari-jemari ni mengucapkan terima kasih sobab sudi singgah baco blog buruk atok nih. Atok tak sangka ado yang rajin taip perkataan www.anaknegori.blogspot.com nih kat carian gugel. Sangkaan atok maso awal-awal buek blog dulu hanya untuk tatapan peribadi bilo dah tuo sok. 

Tapi Alhamdulillah, sekarang ni atok berkongsikan kisah suka duka dengan Ecah kat luar sanun. Atok janji, tahun 2012 pasti akan banyak pembaharuan yang akan atok lakukan pada blog ni. Itu janji atok. Atok sangat terharu. Terima kasih banyak-banyak! Atok sayang kamu ketat-ketat!
 :')





Sob sob....atok masuk bilik dulu yo....sob......

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Rabu, 21 Disember 2011

Kau ingat kau artis?

Assalammualaikum dan peace yo!

Ini cerito lamo. Atok sajo biarkan cerito ni basi kat draft baru publish. Walhal aku takdo cerito lain nak kongsi. Bermulanya satu hari tu, atok baru lepas dapat gaji la kan. So, destinasi utamo atok semestinyalah Giant nak boli barang keperluan. Nak poie Alamanda/KLCC bagai, manalah aku mampu kan. So, atok pun poie lah Giant nak beli susu anlene dan quaker oat.

Maso nak bayar kat kaunter bayaran tu, atok terperasan akak ni. Dia ni dulu supervisor atok maso atok bekerja di Giant Hypermarket Senawang maso mudo-mudo dulu. Lingkungan lewat 30 an. Motep aku panggil akak walhal umur aku 84??....Dulu, dio ni pekerja lain tak berapa nak berkenan sangat pasal perasan macam bagus. Tapi dengan atok, bulihlah dikatakan rapat. Namo apak pun samo, tu yang dia feeling aku ni adik angkat dia kot. Nak nak masa tu muka atok jambu suwit 8 teen kot. Kot la kan.

Bila dah tiba giliran atok nak bayar kat akak tu, atok pandanglah dio lamo-lamo kan. Dengan niat dia perasan lah kat atok. Siap berdehem-dehem lagi. Nasib baik "hak' tuih" tak tersembul kan. Pun takdo action dari akak tu. Pastu atok terus tegur dia.

"Kenal saya tak?"

Kau tahu apo dio jawab Ecah?

"TAK!"

Merah padam muko atok maso tu. Kalau tak ingat pun, tak perlulah cakap sepatah pastu dengan nada yang kuat macam tu. Bercakap pun tak pandang atok. Dio sibuk scan anlene ngan quaker oat atok tu. Nasib baik takdo orang kat belakang. Malu aku kejap. Atok tak puas hatilah kan. Mungkin akak tu gurau ngan atok, so atok tegur lagi.

"Ala...dulu saya pernah kerja kat Giant Senawang kejap"

Diam. Dia terus scan barang. Tett! tett! bunyi scanner. Kalau ado cengkerik, bunyi cengkerik pun boleh dengar. Menyesal aku tanya. Lepas atok bayar duit, terus atok blah. Dalam hati atok berkata, itulah bila tak tegur kang dikatanya sombong. Bila aku tegur, kau pulak menyombong. Kau ingat kau sapa?  artis??




Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Tidak akan masuk syurga, siapa yang di dalam hatinya terdapat seberat zarah kesombongan.”

p/s : MasyaAllah, mintak-mintak atok dijauhkan sifat yang sombong dan angkuh.






Kau baru tahu ke nok? Mak memang ARTISSSS


Selasa, 20 Disember 2011

Mesin ATM keluarkan duit palsu!

Assalamualaikum dan peace yo!

Sokor alhamdulillah, hari ni (semalam) atok dapek gaji disulami dengan bonus setengah bulan. Walaupun setengah bulan, tapi atok memanjatkan sokor pada Lillahi Taala kerana melimpahkan rejoki buek atok sekeluargo. Bulihlah lopeh ni atok melunaskan segala hutang yang bulih dilunaskan.

Tanpa alpha, atok terus keluarkan duit nak bayar ansuran si bobot tu melalui mesin cash deposit. Jarak perjalanan dari opis atok ke Ambank memakan jarak dalam 1 km pergi balik...kot...atau jika di converted ke maso, atok anggarkan setengah jam ulang alik.....jalan kaki....Yo, atok jalan kaki memandangkan waktu lunch tadi aku bedal sebuku kek oren 400 gram seorang diri! Ya...lemak itu harus dibakar sebelum memudaratkan diri dikemudian hari.

Atok cumo bawak beg duit berisi not 20 hengget. Sebelum sampai ke Ambank, atok harus singgah ke CIMB Bank terlobih dahulu nak keluarkan duit la kan. Gilo kau nak jinjing duit dari opis ke Ambank seorang diri. Nanti kalau atok kene rogol rompak camne?? Dah keluar tu, atok teruslah ke Ambank pulak.

Proses masukkan duit macam biaso. Sampai satu saat, ada duit 2 keping not rm50 tak boleh nak proses. Bilo atok masuk, dia reject balik. Sampai lebih 10 kali atok rasa buat camtu. Atok luruskan duit tu betul-betul pun, tak jalan gak. Aku kelemotkan pun, tak jalan gak. Atok rasa dah lobih 5 minit atok terpacak kat mesin ATM tu. Pastu, atok tolehlah belakang kan.




Orang makin ramai beratur. Atok dah cuak lah kan. Kompemlah diorang mengutuk atok orang kampung tak reti guna mesin Cash Deposit kan. Atok teruskan lagi usaha. Atok susun pulak duit 50 yang dua keping tu ikut kepala, pun tak jalan jugak. Pastu atok toleh ke belakang lagik!











Kau mampu? Anak ayam dah converted jadi bapak singa. Lutut dah menggigil dah ni. Nak blah camtu kang, duit separuh dah masuk. Tak leh jadik. Atok terus malukan diri mintak tukar duit kat cina perempuan belakang atok tu. Alhamdulillah, nasib baik dio ado duit extra. Sekali masuk je, terus proses berjaya. Atok terus print resit dan ucapkan terima kasih kat akak cina di belakang atok. Atok senyum terkulat-kulat.

"Ehem! ehem!,"orang berdehem belakang cina tadi tu.

Ada 8 ekor singa jelir lidah menjeling kat atok. Atok terus cabut selamatkan diri.

p/s : Atok kompius, kenapo duit tu tak diterima oleh mesin cash deposit tu? Adakah duit yang atok keluarkan dari mesin ATM CIMB tu duit pelesu??

Isnin, 19 Disember 2011

Anak Melayu Bermata Perang

Assalammualaikum dan salam sejahtera,


Semalam atok ado tugas shoot gambau pengantin kat Serting Hilir. Ado sesapo tak asal dari Serting Hilir, Jompol? Angkat kaki copek....Ha...maso mulo-mulo tu atok dah koba kat partner, yang atok tahu di mana letaknya Serting Hilir itu. So, kami gerak lambat sikit dari hotel. Last-last hilir tah mana, hulu tah mana. Atok sosek masuk ke Bandar Baru Serting. Itulah, ober kompiden punya pasal kan.

Akhirnya atok pun sampailah ke lokasi kan. Jauh jugak. Maso atok sampai tu, segerombolan anak-anak menghampiri atok. Atok terasa macam artis la kan. Walhal muka desa. Jerawat kat atas bibir. Rambut macam baru lepas kena klorox. Pakai selipar Jopun yo. Rupa-rupanya diorang mengejar kamera atok tu.

Masa tengah kelam-kabut tu, atok ado perasan sorang budak pompuan ni. Memang lain dari yang lain antara segereombolan itu. Dialah satu-satunya budak yang ada mata kaler perang. Bukan coklat! Tapi perang dia macam ada campur dengan hijau biru sikit. Sonang cito, macam mato kucing siam la kan. Sampai ati kau samakan mata budak tu macam mato kucing siam kan tok. Tapi itu hakikatnya! Atok pun peliklah kan. So, cepat-cepat atok halakan lensa ke bijik matanya. Gitu. Ganas tak?

Mulo-mulo budak ni tak mau. Dia tahu atok nak shoot bijik mata dia. Dia terus tekup pakai dua tangan. Mencik tau. Bajet mata artis la tu. Last-last dia serahkan bijik matanya untuk atok shoot. Hihi. Ni lah hasilnya...




Macam mata kucing siam kan




Ini mata ori k....tak main contact lens

Besar sungguh kekuasaan Allah kan 
=)


Ahad, 18 Disember 2011

Tak Nak Merokok

Kalau Ecah nak tahu, dulu maso sekolah menengah atok sangat nakal. Ponah jugak atok try merokok sepam dua. Tapi alhamdulillah, hormon dalaman atok maso tu tak dapat menelan asap rokok dengan sempurna sampaikan menghasilkan deruman batuk yang amat dasyat. Bermula dari saat itu, atok tak pernah merokok lagi melainkan jadi mangsa perokok pasif pabila orang sekeliling ko hembus asap rokok dia tepat ke batang hidung ko.

Sekarang ni jugak, atok sudah menjadi sebahagian daripada hantu fotografi di masa lapang. Dan sekarang ni jugak, atok sedang menginap di hotel Kiara Inn nombor bilik 215 kerana ada tugasan mengshoot di Serting Hilir. *motep kasi nombor bilik? 

Dan saat-saat yang menggentingkan ini jugak, atok percaya ramai yang perlukan duit di saat anak-anak nak kembali ke sekolah. Mana nak bayar yurannya lagi (eh! bukan dah mansuh ke?), mano nak boli baju eh lagi, mano nak boli kasut adidas eh lagi, beg angry bird lagi, macam-macam kono boli. Pendek kato, hujung tahun ni memang bulan yang banyak pakai duit.

So, apakah kaitannya merokok, fotografi dan duit? Haa....Atok nak share dengan korang satu "Pertandingan Fotografi ; TAK NAK merokok! serta berpeluang memenangi hadiah bernilai rm4000!" 

Kau mampu tangkap gambar angle 90 darjah camtu? Klik kat [SINI] kalau nak skodeng idea-idea gambar masing-masing. Uniknya, salah satu syarat pertandingan ni, setiap gambar haruslah mempunyai mesej TAK NAK merokok! tanpa melibatkan sebarang rokok atau kotak rokok. Mampu?. Jangan pulak Ecah poie kopipes kat mana-mana laman web! Awass! Cubalah. Mano tahu kot monang salah satu hadiah yang ditawarkan. Tuah orang nampak di kaki, tuah ayam sapa yang tahu??.....ker terbalik?


Sabtu, 17 Disember 2011

Fakta Menarik

Kulit beruang kutub sebenarnya hitam. Bulunya bewarna jernih, dan tampak putih di salji.





Elvis mempunyai saudara kembar bernama Garon, yang meninggal sewaktu lahir, maka nama tengah Elvis adalah Aron, untuk menghormati saudara kembarnya.




Landak mempunyai jari seperti manusia.




Kuda Nil kentut melalui mulut.




Shakespeare ialah orang yang menemukan "assassination" dan "bump".


Jumaat, 16 Disember 2011

Cucu pilihan atok ke - 33


   
My Rainbow ; Cucu Pilihan Atok minggu lepas
                                             


Cucu Pilihan Atok ke-33 : ???

Tahniah kepado blog My Rainbow kerana berjaya merangkul anugerah cucu pilihan atok ke-32 pado minggu lopeh. Baiklah, tanpa membazirkan maso dan air liur atok, atok ingin mempersembahkan cucu pilihan atok yang seterusnya. Cucu pilihan atok yang ke-33 disandang oleh.....

Khamis, 15 Disember 2011

SBPA atau SSM?

Assalammualaikum dan salam sejahtera,


sbpa-sistem-saraan-baru-perkhidmatan-awam
Omaigot omaigot omaigot (tangan tepek kat kepala)........Atok tongah kompius tahap Salamander dah  ni. Mana satu yang terbaek? Antara Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) atau kekal dengan Sistem Saraan Malaysia (SSM). Macam-macam atok dongar pasal keduo-duo skim ni. Dan makin dongar makin kompius. Nak-nak kakitangan yang baru macam atok nih. Baru kerrr?

Apo yang atok paham, ado jugak kawan atok yang koba skim baru ni (SBPA), skim buang orang? Iyo ko? Maksud eh, kalau pencapaian prestasi kito kurang dari bawah 70 markah, automatik akan dinasihatkan bersara atau bahaso kasar eh kono buang. Macam mano pulak kalau kito perform bagus, tapi orang yang menilai kito tu sentiasa angin pasang 24 jam then dio kasi kito markah bawah 70 tak ke kono aniaya? Bermulalah episod skim yang dolu-dolu iaitu SSB (sikit-sikit bodek). Nak dapat markah tinggi punyo pasal, kau belanja bos kau makan Mekdi atau Kehepsi contohnya kan. Tak pun Azhar Maju. Mampu?

Namun, setolah atok nonton bual bicara bersama KPPA di dialog 1 @Tv1 malam tadi, dia not simply siti buang orang macam tu. Kalau markah kito bawah dari 70, akan wujud satu unit untuk menyemak semulo markah tersebut. Jiko purata prestasi sebolum ni rendah gak, tu yang dio buang. Tapi atok dongar khabar angin gak, kenaikan gaji ikut prestasi hanya terpakai untuk JUSA. Macam den yang kuli ni, gaji langgar tembok. Iyo ko?

Yang menariknya, jiko atok terus pilih SBPA ni, basic atok akan naik sehingga RM2++ camtu. Kenaikan tahunan pun akan naik duo kali ganda. Bolehlah aku langgan Unifi kan. Pastu bolehlah aku buat vlog. Pastu bolehlah aku jadi pemes macam kakak cikgu Shida tu kan. Motep panggil kakak? Ok, atok dah ke laut. 

Tapi....yang musykil nyo, kenapa Cuepacs suruh kita jagan sign dulu secaro terburu-buru? Kenapa dia nak fight, tempoh proses tandatangan tu terlalu singkat? Musti ado udang disebaliknya yang kito tak tahu. Jom kita skodeng apa kata mereka kat luar sanun pasal kedua-dua skim nih.

Ha, apo yang atok paham lopeh baco statement ni, tak semestinya kita wajib pencen umur 60. yo ko?...tapi macam aku umur 84 ni, agak-agak eh kek mano lotak eh julat pencen tu yo?


Ini yang paling ditakutkan. Sobab nak kojar kenaikan RM2++ tu kot salah perhitungan, pencen hilang. Sio-sio ko kojo lamo. Iyo ko?

Yang ini atok ado baco blog orang lain. Kalau pilih SBPA ni banyak kelebihannya. Anjakan gaji tahunan meningkat, elaun wilayah dan elaun kritikal jugak akan meningkat mengikut gaji pokok. Malah boleh bekerja sehingga 60 tahun. Errr...yang 60 tahun tu bagi atok kelemahan tu!

Kalau betul skim SBPA ni banyak kelobihannya, tapi kenapa Cuepacs suruh kita jangan sign terburu-buru? macam atok katokan tadi, musti ada udang disebalik mee. Camna Ecah? Kalau sesapo yang clean & clear pasal bondo ni, boleh la share dengan atok...Drop your comment please! Chewah...
p/s : Arini tanggal 15 Disember 2011, gonap 3 tahun atok bergelar Penjawat Awam. Sokor alhamdulillah.
Nak adiah!!

Selasa, 13 Disember 2011

I dah pindah....You bila lagi?

Assalammualaikum dan peace yo!
(1stly atok mintak mahap kalau tak jenguk Ecah dan reply komen lately. Atok sibuk sangat. Nanti bilo dah reda, atok singgah melawat yo...)


Semalam (tadi), kat opis atok ado sorang staf khidmat singkat ni masuk. Dio ado job sampai hujung tahun nih as data entry. Nak dipendekkan cerito, dio duduk kat mejo atok sobab komputer satu lagi tu sistem jabatan tak berfungsi. So atok offer lah kan. Lagipun atok ado discussion dongan kawan opis atok yang lain, maso tu tak guno komputer. So atok suruh budak tu buek kojo kat mejo atok.

Kebiasaannya adalah sorang kakak ni memang rapat dengan kami. Selalu datang jenguk-jenguk unit kami. Kito panggil akak ni cip (chief). Atok dan kawan ni suko menyakat cip. Lagipun cip ni memang sempoi dan sedikit lurus. Atok suko menyakat dia.

"Cip, I awal tahun depan dah takda. I dapat posting ke Melaka,"kata atok buat muka sedih.

***********bunyi cengkerik*************

Kawan atok yang sorang tu dah menekup mulut menahan gelak. Muka cip dah berubah. Agak lamo dio terdiam, pastu dia mula bersuara.

"Tipulah!"
"Apa pulak nak tipu. Tu yang kat tempat I tu pengganti I lah tu. I patutnya dah posting awal, tapi kena stand sampai hujung tahun nak training dia,"kata atok sungguh-sungguh.
"Tipu!,"terus dia blah naik tingkat atas kat opis dia.

Agak-agak dah hilang bayang cip tu, kami terus tergolak gajah. Budak data entry yang kat dalam tu dah pandang pelik. Pastu masa waktu lunch, kami keluar beramai-ramai. Kebetulan cip dah kasi tahu kawan-kawan opis atok yang lain pasal "perpindahan" atok tu. Mostly ramai yang sodih (terharu nok).

Masa tengah makan tu, time tu jugak atok ceritakan kisah sebonar. Yang diorang kene kelepet. Masing-masing terus hambur atok. Atok apa lagik............









terus larik selamatkan dirik.............

Ahad, 11 Disember 2011

Jom Ganyang Aedes

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Bila terbaca tajuk di atas, tiber-tiber teringat kisah kontroversi Malaysia vs Indonesia tahun lopeh. Jom ganyang Malaysia!! Siap lempar taik kat bangunan kedutaan Malaysia di Indonesia. "Hello uolls, daripada ganyang Malaysia, baik lor ganyang aedes,"kata Kak Milah penuh tertib dan muslimah.

Untuk pengetahuan cucu2 den yang baco blog nih, atok pernah kehilangan kawan disebabkan aedes berdarah bertahun yang lalu. Lebih malang arwah pun ada penyakit paru-paru berair. Masa tu arwah meninggal dunia pado usio yang sangat mudo. Kalau tak silap baru 18 ke 19 tahun camtu. Minggu pertama arwah meninggal, dia muncul dalam mimpi atok. Muka arwah pucat tapi dia sempat menghadiahkan senyuman. Barangkali sobab atok sedokahkan Al-Fatihah masa dengar berita kematiannya. Al-Fatihah untuk mereka yang telah pergi.

Macam tu sekali bahayanya. Mangsa aedes ni tak kira umur. Dio tak pilih bulu. Dio tak pilih kaler rambut. Even kau baru lepas kaler rambut coklat lumpur ala-ala baru lepas mandi air berkarat pun dia akan gigit jugak, kalau nak gigit. Betulah perumpamaannya. Kalau nak tahu, yang gigit ni nyamuk betina sajok. Macam-macam da klua kat iklan, pamplet, poster segala. Siap ado lagu tu pasal denggi. So, jangan baca saja, BERTINDAK! Oleh itu, atok ingin mengajak kalian bermuhasabah sebentar bersama iklan ni. Tadaaaa.....



                                                                   
"Jangan baca sahaja, BERTINDAK!"

Edisi khas, Pesanan Kak Milah
"bukan selalu aku jadi tetamu jemputan uolls,"Kak Milah


PETUA ELAK GIGITAN NYAMUK
* Semburkan racun serangga (aerosol) untuk menghapus nyamuk aedes macam iklan Abang badan kekar sembur nyamuk. Auwww
* Pasang jejaring nyamuk pada tingkap.
* Guna kelambu semasa tidur. 
* Ketika berada di luar rumah terutama pada awal pagi atau lewat senja uolls perlu :
- Pakai baju berlengan panjang dan seluar panjang (bukan legging!!)
- Guna ubat serangga (insect repellent)

Ok, Kak Milah sila pergi jauh-jauh. Ini turn atok lak. Sejauh mana ilmu kita pasal demam denggi ni? Jah tahu info pasal nyamuk aedes ni? macam mano nak cegah? berapa lama kitaran hidup dia? macam mano dia membiak? Berapa bijik telur sekali bertelur?...atok dah jawab teka teki tu, dapat 12 out of 13. Kiro A++ la tu an. Meh uji pengetahuan Jah pasal nyamuk aedes ni kat sini http://www.gayahidupsihat.my/ atau klik iklan atas/kanan blog jika muncul. Boleh juga nonton iklan tv pasal eades kat situ dan sedikit info untuk pengetahuan kito bersamo. Sharing is caring. Tataaaa....wink wink.

Sabtu, 10 Disember 2011

Fakta Menarik

Hamster sangat suka makan cengkerik





Semasa zaman Peter the Great, setiap lelaki Rusia yang mempunyai janggut dikenakan cukai khas





Tanduk badak terdiri daripada rambutnya yang mengeras




Perang paling singkat di dunia adalah perang Zanzibar and England pada tahun 1896. Zanzibar menyerah setelah 38 minit




Kutu rambut sebenarnya lebih suka hidup di kulit kepala yang bersih daripada yang kotor

Jumaat, 9 Disember 2011

Cucu pilihan atok ke - 32

Bicara Mak Dara ; Cucu Pilihan Atok pada minggu lopeh
Cucu Pilihan Atok Recap 1-10
Cucu Pilihan Atok Recap 11-20
Cucu Pilihan Atok ke-32 : ???

Tahniah kepado Bicara Mak Dara kerana berjayo menggenggam status cucu pilihan atok ke-31 pado minggu lopeh. Baiklah, kita teruskan pencarian cucu yang seterusnya. Cucu Pilihan Atok ke 31 di rangkul oleh...

Khamis, 8 Disember 2011

Adam hitam buat hal lagi!

Assalammualaikum dan peace yo!


Tu dia. Adam hitam buat hal lagi. Nak je atok sunat si adam hitam nih. Atok kalau poie kojo, tunggang adam hitam. Bobot tinggal kat umah. Kalau balik kampung barulah atok drive bobot.

Macam ni, tadi (semalam) atok baru pulang dari kojo. Atok tunggang adam hitam. Atok dah perasan, meter minyak si adam hitam ni ada lagi 1 bar sebolum minyak kering. Dan atok pun kono alert, bahawasanya meter minyak adam hitam ni mengong sikit. 1 bar dia tu tak bulih percayo bonar.

Telahan atok tepat sekali. Tibo-tibo bilo nak keluar simpang, adam hitam dah somput-somput. Pastu terkehel tengah jalan! Berhonti kat situ gak! Malu atok time tu. Dah lah mati di tengah-tengah simpang 3. Naik tobal muko den maso tu. 

Entah macam mano, tibo-tibo atok terdongar suara sayup-sayup kedengaran di belakang panggil atok. Atok tolehlah ke belakang kan. Ado lah pemuda ni yang agak segak, pun baru balik dari kojo pado perkiraan atok.

"Minyak habis ke bang?,"tanya nya.* Motep panggil abang? I baru 22 k. Err....emmm......82.

"Abis ko nampak aku berhenti kat tengah jalan ni sebab apa? jadik model modenas?. Haah la, minyak dah habis, tak perasan dah kering,"balas atok senyum kambing mengembek.

"Meh saya tunda,"katanya baik hati. Atok menarik nafas lega. Sokor alhamdulillah. Allah turunkan pertolongan kat atok saat genting camtuh. Atok pun terimolah pelawaannya tu kan. Kang jual mahal kang, kompem atok menolak moto tu sampai lari-lari ligamen aku nanti kan. So, atok angguk je suruh dia tunda.

Sampel DNA adam hitam


Pastu, pemuda tu terus tolak adam hitam dari belakang. Sampai ke stesen minyak petronas yang berdokatan. Pastu atok terus ucap terima kasih. Pemuda tu senyum dari dalam helmet canggihnya terus pergi. Bagus pemuda itu. Menolong orang tak pilih jantina. Kalaulah atok ni seorang perempuan muslimah, dah lama atok terima lamarannya yang berhati mulia itu sebagai suami mithali. Motep??!

Rabu, 7 Disember 2011

Selasa, 6 Disember 2011

Mabok Todi

Assalammualaikum dan salam sejahtera,


Malam tadi, atok tengah ambil angin malam kat lua umah. Tengah syok syok feeling titanic rambut tersisir lembut ditiup angin malam, pastu ado keto lalu depan umah. Dopan umah atok tu ada bumper. Pastu meloncat la kete tu kan langgar bumper. Agak-agak dalam 5 saat lepas tu, atok terdongar bunyi macam gempa bumi kat depan sana. Pastu atok cemas lah kan. Yelah, time ko feeling-feeling titanic tu ado pulak bunyik macam gempa bumi.

Atok bergegas ke luar pagar. Panjangkan leher skodeng kat lokasi yang ado bunyi tu. Atok nampak keto yang langgar bumber tadi dah tersadai langgar set pasu bunga jiran atok. Bersopai! Pastu, dengan hati keringnya, keto tadi terus pecut meninggalkan set pasu bungo tadi. Sah sah muncung keto tu dah remuk giler.

Pastu jiran-jiran yang lain pun keluarla kan kasi panjangkan leher masing-masing. Pastu depa sumo berkumpul ke lokasi kejadian. Atok pun turut serta. Empunya set pasu bunga tu pun keluar. 

"Innalillah hi wainnalillah hirojiun," kato makcik empunya pasu.

Cubo Ecah bayangkan, set pasu bunga tu sebelah kanan jalan. Sah sah la dia dah masuk lorong yang salah. Atok dah syak. Samada budak yang langgar pasu bungo tu samada baru dapek lesen ataupun tengah mabok todi! 


p/s : baru perasan, nombor flat belakang adam hitam dah tercabut tapi atok selamba bawak atas jalan! So, atok ni pun kategori mabok todi gak ke??

Isnin, 5 Disember 2011

Kerja Kerajaan vs Kerja Swasta

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Tibo-tibo telingo ni raso berdesing. Panas. Lagu hot kakak Ifa Raziah menerjah ke cecuping telinga. *cuping ke cecuping?....Jantung mengopam laju. Ini semuo garo-garo kes pasal kat bawah ni yang ponah hangat satu maso dulu. Atok dapat satu email yang berkaitan kat bawah ni





Pastu, ado pulak suaro sumbang sumbing yang reply email tu. Panasss. Raso macam dipanggang idop-idop atok baco statement nakal dia tu. Raso nak puleh yo telingo si pemreply email itu.

Klik pada gambar untuk besar
Hello! Montang-montanglah kau pakai Blackberry smartphone, suka suki kau je ngata camtuh? Kau tak tengok lagi aku pakai henset apa! Henset norkiah 3315 wokey! 1st edition. Kau ado? Ko ingat kojo kerajaan ni buek kojo sambil lewa? Kau tahu tak kat opis aku ni, pembayaran MESTI dibuat dalam tempoh 3 hari even dalam Arahan Perbendaharaan 103 menyatakan bil hendaklah dibayar dengan segera iaitu tidak lewat 14 hari. Kat opis atok nih, kalau payment tu tak dapek nak selosaikan dalam maso 3 hari tu, kompem telinga kono pulas kat bos. Kau tahu tu??


Klik pada gambar untuk besar

eH! Pasal apo sumo orang suko pakai blackberry ek? Ha, yang ni ado serang balas dari unknown. Boto ni. Atok setuju. Itu dulu. Generasi baru kerajaan sekarang dah lain. Kojo pun tak macam dulu. Bukanlah atok mengatokan senior dulu-dulu tu buek kojo sambil lewo. Tidak. Tapi disiplin kojo tu lobih diperketatkan. Kat opis atok ni mano bulih keluar waktu bekpes. Kalau nak bekpes musti sebelum masuk opis. Lunch sharp pukul 1. Masuk balik pukul 2. Keluar kojo pukul 5. Kalau Ecah buat passport sekarang pun dalam maso 2 jam dah dapek. JPJ pun sekarang dah ado kaunter drive thru. Oh ya. Ko apa tahu? Tu la ko banyak sangat makan Mekdi.
 
 
Klik pada gambar untuk besar


Sayang, sapo suruh ko makan cili? Atok tak suruh pun. Gilo ko apo time kojo nak mengunyah cili. Tak bulih la kato camtu sayang. Kau tak tengok lagi gaji kakitangan kerajaan macam mano. Ado jugak yang tak cocah seribu sebulan. Pehtu, terpakso buek part time kojo malam. Kang sekali dapek bonus setahun sekali kang, ekau bising-bising pulak. Padahal diorang dapek setengah bulan gaji yo. RM450 hengget. Itu pun kalau kerajaan umumkan ado bonus. Macam kau, sekali kalau dapek bonus boleh keluar keto viva sebijik, cash agak eh. Paling cicak pun mampu boli tv plasma 80 hinci. Staf kerajaan takdo pun nak bising-bising. Takdo pun nak keluarkan statement tak pueh hati kat surat khabar yang hantar sms caj 50 sen tu. Rejoki masing-masinglah kan. Kono rajin usaho lah. Maso atok jago bahagian HR maso praktikal dulu, atok skodeng gaji kerani baru masuk pun dah 1500 uolls. Kalau kerajaan, itu starting gaji pegawai tu. Tapi kan, dalam tak mampu beli pampers anak tu, mampu lak kau beli enpon blackberry kan. Gitu. Atok pun tak mampu uolss. Pakai enset yang uolls stok baling ayam je.

Klik pada gambar untuk besar


Ini lagi sekor. Tak paham-paham. Ekau kalau kojo sonyum 24 jam ko? Kalau sonyum manjang yo, kompem kau ni gilo gak eh. Ado enzim atau hormon yang tak balance tu. Dulu atok ponah praktikal kat swasta. Staf sanun kalau layan customer, takdo sonyum pun? Tapi dio buek kojo as a profesional lah. Maso atok kojo kat giant senawang dulu pun. Takdolah nak sonyum manjang yo maso nak scan barang orang tu. Lotih la kan. Kito kadang-kadang bekojo dari pagi sampai potang, konolah paham ponek kojo tu camno.Kalau kau nak bekojo sambil sonyum 24 jam, bulih. Kau sapukan lah gam gajah kat mulut ko tu. Tarik ke atas kasi nampak shape senyum. Tak pun ko cucuk botox. Cuba bayangkan kalau kau berado kat tempat staf tu? Perut dah berkeronyok mintak nasi, pun diorang SANGGUP berkorban layan pesakit. Kalau ekau, raso eh dah jumpo bos mintak resign.

Itu tak tarmasuk tugas sebagai Cikgu yang kono hontam pasal kojo setengah hari tapi gaji beriban. Konolah jugak tengok boban kojo eh macam mano. Kadang-kadang sampai bawak balik ke rumah tando buku anak kau.

Atok mintak mahap kalau entry kali nih agak kuang ajor. Atok tak nak menyebelahi mana-mana pihak. Tapi kita yang dah dewasa ni patutnya befikiran secaro matang lah kan. Rezeki masing-masing. Masing-masing ado tugas dan tanggungjawab sendiri. Konolah respek satu sama lain. Adolah yang koba, bilo kakitangan kerajaan dapek bonus, itu sumo guno duit dio bayar income tax. Macamlah kau sorang yang bayar income tax. Kalau tak nak bayar, kau tak payah guno jalan rayo. Tak payah anta anak sakit kat sepital kerajaan. Suruh anak ko belajar kat sekolah swasta. Ko pasang lampu jalan sendiri depan umah ko. Air paip bersih tu potong. Kau gali perigi sendiri. Minyak petrol ko bayar ikut market price. Kalau tak cukup duit, ko tuang pakai air koncing. Tak bersyukur langsung.

Akhir kato, atok  bukan hentam semuo yang bekojo swasta. Atok percaya dan yakin, bukan semuo yang berfikiran kolot macam orang kat atas tu. Dan kena ingat jugak, bukan semuo kakitangan kerajaan bekerja sambil lewa "seperti yang dibising-bisingkan" itu. Sebolum kena sambar petir, atok nak mintak mahap sekali lagi pada kakitangan swasta jiko terguris hati. Kakitangan kerajaan pun lopeh ni kono lipatgandakan usaha. Buang sikap buruk yang dulu-dulu dan tingkatkan prestasi. Buktikan yang kito ni tak macam dulu lagi dah. Takdo kojo yang goyang kaki zaman sekarang, kecuali tukang jahit. Tapi sekarang ni tukang jahit pun main picit je butang dah pakai letrik. Ko mampu? Sekian, peace yo!

Mode : Mata merah bijik saga menahan marah. Baju koyak otot-otot sedang mengembang (ok! ni aku tipoo ko)

p/s : Hundilah pilihanraya umum Apo2 Yolah untuk watak 2012 di kotak sebelah kanan ------------->



Ahad, 4 Disember 2011

Fakta Menarik

Seekor lebah madu boleh terbang selaju 15 batu sejam





Harimau mempunyai kulit yang berbelang, bukan bulu yang berbelang




Nama saintifik bagi 1/100 daripada sesaat ialah "jiffy"




Kambing mempunyai anak mata berbentuk segiempat tepat.




Novel pertama yang menggunakan mesin taip adalah Tom Sawyer, bukannya "Ombak Rinduuu"